A pénteki hat gyorsasági szakasz után a Takács István -Takács István páros nyert BMW E36-tal az ORB3-ban a Salgó Rallyn. A második helyen a szintén BMW-vel versenyző Békési Richárd – Bernáth Martin kettős végzett 6.5 másodperc hátránnyal, a harmadik a ladás Lenkey Ákos – Drótos Cintia duó lett, akik 7.7 másodperccel voltak lassabbak a győzteseknél.

Mindössze egyetlen szakaszgyőzelem elég volt a sikerhez, igaz, azt a győzelmet a legjobb pillanatban, a második gyorsaságin szerezte a Takács-Takács duó. Utána a keresztbeverések és a kaotikus időjárás már nekik kedvezett, és kiegyensúlyozott teljesítménnyel, végig az élmezőnyben autózva már nem is csúsztak hátra az abszolút első helyről és megnyerték a versenyt. A célban boldogan nyilatkozott a pilóta, az ifjabbik Takács István, aki harmadik versenyszonjában nyert először futamot.

Életünk első győzelme, nagyon boldogok vagyunk. Családi csapat a miénk, édesapám a navigátor, testvérem az egyik szervizesünk, a másik szerelőnk, Martin, pedig nálunk dolgozik. Az első gyorsaságin óvatosak voltunk, sokat csúszkáltunk is, nem volt tapadásunk. Utána jöttünk egy első időt, ott egy picit oda is ért a hátulja, bokorban is jártunk, meg is forogtunk, szóval kalandos volt. A harmadik szakasz szinte eseménytelen volt, ott második időt autóztunk. A második körre slicken jöttünk ki, persze mindhárom gyorson volt egy kis eső, de túléltük. Rengeteg munka és kitartás van az eredmény mögött, és ez mostanra beérett. Az első versenyen másodikak lettünk, most a Salgón nyertünk, szeretnénk ezt a tendenciát folytatni és év végén a dobogón végezni” – összegzett a pódium előtt a pilóta.

Érdekes módon Békési Richárdék is csak egy gyorsasági szakaszt nyertek, és ők is a Mátraalmás – Szorospatakot, ahol a második körben voltak a leggyorsabbak. Ezzel két helyet léptek előre, és a 25 másodperces hátrányukat 6.8-re faragták, de az utolsó gyorsaságin csak 3 tizeddel voltak jobbak Takácséknál, így másodikak lettek, aminek ők is nagyon örültek.

„Nagyon sok technikai hibával küzdöttünk az elmúlt versenyeken, pedig igyekeztünk mindent megtenni, hogy ne forduljanak elő, de sajnos nekünk is kevés időnk jut a rallyra. A Salgóra próbáltunk jól fekészülni, teszteltünk is előtte, ahol ki is jöttek a problémák, így az elmúlt három éjszakát szereléssel töltöttük. Megérte, mert végre megint ott voltunk az elejében. A tavalyi év végén már csak kisebb sprinteken tudtunk indulni és ez a kihagyás eddig látszódott, ezért épphogy az abszolút tízben belefértünk. Most nagyon boldog vagyok az eredmény miatt. Az első kör után még nem volt ilyen a helyzet, aztán az eső egy kicsit megkavarta a lapokat. Mi is slickkel mentünk, így nem volt előnyünk. A végén egy kicsivel lemaradtunk az első helyről, de nem baj, a második hely is remek eredmény, ami lendületet ad az év további részére. Szegény autót darabokra kell szedni, mert mindent kifacsartunk belőle. Az Eger Rallyn biztosan ott leszünk, a Mecseket pedig majd meglátjuk” – mondta Békési Richárd.

foto: MGR Images/Nagy Gábor Sándor

Lenkey Ákos és Drótos Cintia sem panaszkodhat az idei szezonra. Az év első versenyét megnyerték, a Salgó Rallyn pedig dobogóra álltak.

„Azokat a gumikat hoztuk el amink volt, tartalékunk sem maradt, és ehhez mérten próbáltunk gyorsan menni. Az első kör után még csak ötödikek voltunk, Szorospatakon érthetetlen módon nagyon sokat kaptunk. A második körben az első gyorsaságin jól jöttünk, meg is nyertük azt a szakaszt. Szorospatakra leszakadt az eső, az egyébként is murvás, sáros pálya megázott így túlélésre mentünk a slickekkel, az utolsó gyorsra viszont felszívtuk magunkat és sikerült megynertnünk, ezzel a Power pontokat is megszereztük. A harmadik hely ezekkel a gumikkal nagyon jó eredmény. A folytatásban nálunk is a büdzsé jelenti a korlátot. A Mecseket úgy terveztük, hogy kihagyjuk, de a jól sikerült két futam után valahogy el kellene jutnunk oda is. Szeretnénk az évet végigcsinálni. A Salgón jól éreztük magunkat, jó volt a rendezlés, sok néző volt a pályák mellett. Nagyon vártam ezt a versenyt, ezek a technikás pályák közel állnak hozzám, de az idő mégsem volt olyan jó, mint amit vártunk, igaz, csak hajszálnyira volt a második hely” – nyilatkozta Lenkey Ákos.